vaření s lenkou
Divotvorný hrnec plný bramborové omáčky s klobáskou
500 gbrambory1 lmlékomletý černý pepř200 gklobása30 gmáslo80 gsádlo2 dlsmetanaocet2 ksvejce natvrdosůl60 ghladká mouka1 kscibule
recepty s těmito ingrediencemi
Postup přípravy receptu
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky a dáme do osolené vody vařit. Vaříme téměř doměkka. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme.
Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na sádle, zasypeme moukou a připravíme světlou zásmažku, zalijeme vývarem z brambor, mlékem a zvolna vaříme asi 1 hodinu. Pak omáčku přecedíme, vložíme do ní kostky brambor, na kolečka nakrájenou klobásu a na nudličky pokrájená vejce. Omáčku mírně okyselíme, přisolíme, podle chuti opepříme. Zjemníme smetanou a máslem.
Jemné kuřecí maso,pro nádhernou Angeliku
1 kg kuřecí prsa 1 kg brambory olej na smažení 2 kelímky smetana 3 ks vejce 1 kg cibule 1/5 kg jemné párky 200 g niva * podle chuti sůl grilovací koření mletý pepř * podle potřeby slunečnicový olej na vymazání
Postup přípravy receptu
Uvaříme si brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a pak je nakrájíme na kolečka. Kuřecí prsa nakrájíme na menší plátky a dáme je do mísy. Přidáme grilovací koření, sůl, pepř a trochu oleje. Promícháme a necháme asi tak hodinu naložené. Potom přidáme dvě vejce, promícháme a na pánvi osmažíme. Cibuli očistíme a nkrájíme na kolečka. Párky nakrájíme na proužky. Nivu nastrouháme. Dvě vejce rozšleháme, přidáme smetanu z kelímku a promícháme.
Když máme vše připraveno, začneme. Trochou oleje vymažeme remosku nebo pekáč. Pokládáme první vrstvu - cibuli, druhou vrstvu jsou brambory, které lehce osolíme. Další vrstvou jsou párky, pak niva a nakonec dáme usmažené kuřecí plátky. Vše opakujeme, až bude pekáč nebo remosku plnou. Nakonec vše zalijeme připravenou smetanou. Kuřecí maso s nivou dáme na hodinu zapéct do trouby vyhřáté na 180°C.
Kotlety barona Prašila
Postup přípravy receptu:
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a naklademe do vymazaného pekáče. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Na každý plátek masa položíme plátek slaniny, plátek gothaje, cibuli, zalijeme zálivkou vymíchanou z hořcice, kečupu a sójové omáčky, a dáme péci do trouby asi na 45 minut při 180 - 200 °C.
Živáňské kotlety podáváme s bramborem či rýží a zeleninovým salátem.
Když si maso připravíme den před a necháme uležet je to lepší. Na recept můžeme použít i kýtu nebo krkovici.
Ingredience:
slanina
cibule 1 ks
vepřová kotleta 4 plátky
mletý černý pepř
gothajský salám
sůl
podle potřeby:
tuk na vymazání
zálivka:
sójová omáčka 2 lžíce
hořčice 4 lžíce
worcestrová omáčka 2 lžíce
kečup 4 lžíce
voda 16 lžic
Štěpánova husa
Štěpánova husa Vsechny bylinky opereme,důkladně osušíme a nasekame nahrubo.
Husu očistíme, omyjeme a důkladně osušíme. Zevnitř ji důkladně osolíme a opepříme. Dvě třetiny bylinek vložíme do husy. Husu zvenku důkladně osolíme.
Připravenou husu vložíme do pekáče, posypeme bylinkami, opepříme a polijeme částí vývaru. Husu vložíme do předehřáté trouby a pečeme v mírně rozehřáté troubě. V průběhu pečení husu podléváme vývarem. Je dobré kůži na tučných místech propíchnout, protože se tak snadněji vypeče tuk.
Když husa zrůžoví, odebereme z pekáče přebytečný tuk, podlijeme husu bílým vínem a dopečeme doměkka.
Hotovou husu s bylinkami servírujeme podle fantazie.
Ingredience:
mletý černý pepř
bazalka 1 hrst
husa 1 ks
drůbeží vývar 3 - 4 dl
rozmarýn 1 hrst
šalvěj 1/2 hrstě
bílé víno 3 dl
sůl
KAPUCÍNKY
Mandle spaříme, oloupeme a posekáme.
Na pánvi upražíme z cukru a mandlí karamel, přendáme na pomaštěný plíšek a necháme vychladnout. Potom ho roztlučeme.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme s mandlemi v karamelu.
Po ztuhnutí směsi děláme kuličky a ty zabalíme do mletých mandlí. Kapucínky dáme do malých papírových košíčků.
Ingredience:
cukr krupice 200 g
mandle 150 g
čokoláda na vaření 240 g
na obalení:
mleté mandle
podle potřeby:
máslo na vymazání
Plančetova rychlá svíčková s králíka,která se vždy povede :-)
Králíka očistíme a naporcujeme. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme.
V kastrolu osmažíme cibuli na sádle nebo na oleji, pak přidáme halali a opět osmahneme. Přidáme naporcovaného králíka a osmahneme. Pro lepší chuť dodáme bobkový list a nové koření, podlijeme vodou a necháme dusit až do změknutí.
Měkké králičí maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Potom ji zahustíme smetanou smíchanou s polohrubou moukou, vrátíme maso a krátce před podáváním společně prohřejeme.
Recept od: Jitka2
Ingredience:
smetana ke šlehání 1 kelímek
králík 1 ks
zelenina halali 2 sklenky
olej nebo sádlo 2 lžíce
cibule 2 ks
podle chuti:
bobkový list
nové koření
podle potřeby:
polohrubá mouka
VAŘENÍ S LENKOU - ĎÁBLOVA SMĚS ( NA POMOC PŘIJDE MIKULÁŠ A ANDĚL )
Ďáblova směs,kteremu na pomoc přišli Mikuláš s čertem..........
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Ty osolíme a opepříme. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno. Sterilované okurky nakrájíme na nudličky.
Rozpálíme si pánev, přilejeme olej a cibuli. Pak přidáme maso, orestujeme a zasypeme paprikou. Chvilku restujeme. Pánev přiklopíme a necháme dusit ve vlastní šťávě, dokud maso nezměkne. Případně můžeme podlít trochou vody.
Zatímco se maso dusí, můžeme si připravit oblíbené bramboráky.
Do měkkého masa přidáme okurky, feferonku a horčici. Vše restujeme doměkka.
Hotovou směsí naplníme napůl přeložené bramboráky.
Ingredience:
sterilovaná feferonka 1 ks
hořčice 1 lžíce
mletá červená paprika
olej
mletý černý pepř
cibule 1 ks
vepřová plec 500 g
sterilovaná okurka 3 ks
sůl
OHNIVÁ CARMEN A JEJÍ PÁNEV
OHNIVÁ CARMEN A JEJÍ PÁNEV Maso pokrájíme na nudličky po té klobasu na tenká kolečka,žampiony oloupeme a pokrájíme na kousky, papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na proužky, česnek a cibuli nakrájíme na malé kostičky.
Na rozpáleném oleji osmahneme klobásku a maso, vyjmeme na talíř, do výpeku dáme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme papriky, žampiony a restujeme tak 3 -5 minut. Pak zpět vložíme maso, na kousky nakrájené chilli papričky nebo lžičku chilli koření, podlijeme mírně pivem a pár minut podusíme. Přidáme plechovku fazolí (podle potřeby i s trochou nálevu) a prohřejeme. Okořeníme podle chuti.
Podáváme na pánvi ozdobené jemnými kolečky pórku a hustě posypané čerstvě nastrouhaným křenem. Vhodnou přílohou k tomuto jídlu jsou hranolky, americké brambory,nebo jake koliv pečivo.
Ingredience:
pórek 1 ks
čerstvé nebo sterilované žampiony 200 g
strouhaný křen 1 kelímek
chilli paprička 2 ks
kuřecí řízek 400 g
červená paprika 1 ks
sůl
červené fazole v chilli omáčce 1 konzerva
střední cibule 4 ks
pivo 100 ml
vepřové plecko (kotleta bez kosti) 200 g
mletý černý pepř
olivový olej 50 ml
česnek 6 stroužků
klobáska 200 g
zelená paprika 1 ks
RIZOTO PRO KLEOPATRU
4 sáčky rýže
3 rajčátka
sádlo
1/2kg vepřového bůčku
2ks cibule
sůl
Rajčata oloupeme a nakrajíme.Cibuli a bůček drobně nakrájíme,osmažíme na sádle,přidáme rajčata,sůl,pepř a dusíme až omáčka zhoustne.
Podle chuti osladíme.Mezi tím uvaříme rýži v osolené vodě,měkkou scedíme a necháme odkapat.
Rozdělíme ji na talíře,přelijeme omáčkou,posypeme sýrem a podáváme.
PLNĚNÉ PÍŠŤALY ANEB KRYSAŘOVA KAPSA
Plněné píšťaly,aneb Krysařova kapsa.A k tomu šťouchané brambory.
4ks prsicek s křídlem
120g šunky od kosti
4 listy čerstvého špenátu
150g másla
120g hermelínu
1dcl olivoveho oleje
sůl
400g čerstvé brokolice
kořenící směs na kuře
Kuřecí prso naklepeme a nožem uděláme otvor v prsu u křídla,stočíme šunku,špenát a sýr do ruličky,špičku namočíme do oliv.oleje a vložíme do otvoru,osolíme a okořeníme.Na pánvi rozehřejeme máslo a oliv.olej,prsa zprudka opečeme po obou stranách a dáme do předehřáte trouby na 200 stupňů celsia na několik minut.
Mezitím si připravíme šťouchané brambory.
1kg brambor
4-6 oloupaných cibulí na měsíčky
2 svazky jarní cibulky s natí
lžíce másla a 5 lžic oliv.oleje
sůl,pepř
Na pánev dáme málo a několik lžic oliv.oleje,osmahneme cibuli do zlatova,přidáme k uvařeným bramborám i s tukem z pánve.Šťouchadlem rozděláme na hrudkovitou kaši,přidáme mladou cibulku s natí,opepříme a osolíme dle chuti.
Příprava brokolice-očištěnou brokolici položíme do páry(můžeme i povařit v osolené vodě),měkkou brokolici vyjmeme,pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme jako součást přílohy.
HOVĚZÍ PEČENĚ RUPERTA VON KRATZMARA PRO ADÉLU
Slaninu nakrájíme na hranolky. Několik kousků odložíme stranou. Maso očistíme a prošpikujeme slaninou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Karotku očistíme a nastrouháme nahrubo. Houby necháme okapat.
Na oleji rozškvaříme slaninu a prudce opečeme maso ze všech stran. Potom přidáme nakrájenou cibulku, opepříme, osolíme a podlijeme vývarem. Přidáme bobkový list, ochutíme mletým houbovým kořením a pečeme v troubě do měkka. Během pečení maso podléváme vlastní šťávou.
Hotové maso vyjmeme a nakrájíme přes vlákno na porce. Z vypečené šťávy odstraníme bobkový list a sebereme tuk. Potom ji trochu vydusíme, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme karotku, houby a vše několik minut povaříme. Hotovou omáčku podle potřeby dochutíme a zjemníme máslem.
Plátky masa rozložíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.
Ingredience:
slanina 100 g
bobkový list 2 ks
nakládané neochucené houby (směs) 200 g
máslo 30 g
hovězí plec 750 g
hladká mouka 20 g
cibule 50 g
větší karotka 1 ks
podle chuti:
sůl
mletý černý pepř
mleté houbové koření
podle potřeby:
vývar
olej